(recept
si oblíbilo 274 návštěvníků)
Fantastický, jednoduchý a relativně rychlý medovník.. - dlouho nevydrží :-)...slovo relativně rychlý berte s rezervou :-D :-D
Potřebné ingredience
TĚSTO: 1 hera, 3 vejce, 300g cukru, 3PL medu, 1ČL jedlé sody, 400g hladké mouky KRÉM: 1 salko, 300g másla
Postup přípravy
TĚSTO:
Ve vodní ( parní :-) ) lázni (velký hrnec s vodou na sporáku a v něm plechová nádoba) necháme uplně rozpustit heru...nádoba ve které je hera by neměla být ponořená ve vodě..měla by být nad ní..
Do rozpuštěné hery přidáme cukr, vajíčka a med, rozšleháme a pak přidáme mouku o sodu a šleháme-pořád v lázni....Nejlépe 10 minut..já šlehala i míň a nic se nestalo :-) Nejlepší je mixérem.. takový ty spirálky..jde to tím dobře :-)
Po té rozetřeme na pečící papíry.
Já mám vystřižený kolečka protože peču v remosce...
jinak samozřejmě nevystřihujte a dělejte kolečka rovnou na plechu..
stačí si třeba ze spodní strany papíru nakreslit kolečko aby jste věděli jak to chcete veliký a měli je zhruba stejně velký :-)
Já roztírám takovou to dortovou lopatkou..je to super. hezky relativně hladký..
Z této várky jsem udělala 6 - 7 placek o průměru 25cm - ale můžete udělat míň - já se na to chystám taky..
A pečeme...Já to nepekla v troubě, takže nevím přesně jak dlouho, ale něco kolem 7 minut asi.. a na 170C..co jsem tak našla..
já pekla ve velké remosce a až to bylo hnědý tak to bylo upečený.. nemusím hlídat čas :-) jak praktické..
jde to rychle..
Až pláty uplně vychladnou tak sundáme z papíru a uděláme hezký souměrný kolečka.. já to dělala podle dortové formy 25cm...
Jeden plát a zbytky jsem rozsekala v mixéru. vznikla tak posypka :-)
Pláty - vychladlé - promazáváme krémem - bud pokojové teploty a nebo vychladlý z lednice - a musíme myslet na to že nám musí zbýt krém i na boky a vrch..
Když je to celý opatlaný krémem tak na to navrstvíme posypku a je hotovo..
NECHÁME ZALEŽET DO DRUHÝHO DNE - POKUD TO JDE... MY ZATÍM VŽDYCKY VYDRŽELI :D
KRÉM:
1. VARIANTA.. pouze smícháme salko s máslem.. obojí musí mít stejnou teplotu..-nejlépe pokojovou..
2. VARIANTA.. salko necháme 2 hodiny vařit v hrnci s vodou. plechovka musí být celá ponořená.. Salko zkaremelizuje a zhouste ještě víc.. po vychladnutí smícháme s máslem..-opět oboje pokojová teplota - Ideál je uvařit salko den před tím :-)
*******POKUD MÁTE NĚJAKÝ DOTAZ, TAK MI PÍSNĚTE VZKAZ :-)**********
Ve vodní ( parní :-) ) lázni (velký hrnec s vodou na sporáku a v něm plechová nádoba) necháme uplně rozpustit heru...nádoba ve které je hera by neměla být ponořená ve vodě..měla by být nad ní..
Do rozpuštěné hery přidáme cukr, vajíčka a med, rozšleháme a pak přidáme mouku o sodu a šleháme-pořád v lázni....Nejlépe 10 minut..já šlehala i míň a nic se nestalo :-) Nejlepší je mixérem.. takový ty spirálky..jde to tím dobře :-)
Po té rozetřeme na pečící papíry.
Já mám vystřižený kolečka protože peču v remosce...
jinak samozřejmě nevystřihujte a dělejte kolečka rovnou na plechu..
stačí si třeba ze spodní strany papíru nakreslit kolečko aby jste věděli jak to chcete veliký a měli je zhruba stejně velký :-)
Já roztírám takovou to dortovou lopatkou..je to super. hezky relativně hladký..
Z této várky jsem udělala 6 - 7 placek o průměru 25cm - ale můžete udělat míň - já se na to chystám taky..
A pečeme...Já to nepekla v troubě, takže nevím přesně jak dlouho, ale něco kolem 7 minut asi.. a na 170C..co jsem tak našla..
já pekla ve velké remosce a až to bylo hnědý tak to bylo upečený.. nemusím hlídat čas :-) jak praktické..
jde to rychle..
Až pláty uplně vychladnou tak sundáme z papíru a uděláme hezký souměrný kolečka.. já to dělala podle dortové formy 25cm...
Jeden plát a zbytky jsem rozsekala v mixéru. vznikla tak posypka :-)
Pláty - vychladlé - promazáváme krémem - bud pokojové teploty a nebo vychladlý z lednice - a musíme myslet na to že nám musí zbýt krém i na boky a vrch..
Když je to celý opatlaný krémem tak na to navrstvíme posypku a je hotovo..
NECHÁME ZALEŽET DO DRUHÝHO DNE - POKUD TO JDE... MY ZATÍM VŽDYCKY VYDRŽELI :D
KRÉM:
1. VARIANTA.. pouze smícháme salko s máslem.. obojí musí mít stejnou teplotu..-nejlépe pokojovou..
2. VARIANTA.. salko necháme 2 hodiny vařit v hrnci s vodou. plechovka musí být celá ponořená.. Salko zkaremelizuje a zhouste ještě víc.. po vychladnutí smícháme s máslem..-opět oboje pokojová teplota - Ideál je uvařit salko den před tím :-)
*******POKUD MÁTE NĚJAKÝ DOTAZ, TAK MI PÍSNĚTE VZKAZ :-)**********
Těsto...zajímavá barva i konzistence :D:D:D:D:D
Rozetřené těsto na pečícím papíru
Upečený plát :-)
no mohla jsem vyfotit teda hezčí kolečko.. tak snad příště.. takovej šišoid.. se stydím :-)
První pokus medovníku...
Druhý pokus medovníku - už lepší :-)
mňam...
Tady nazdobenej na narozeniny..
A tady ještě jeden na narozeniny
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
therenka
(upraveno)
31. 12. 2013, 17:24
Pláty se chladí, krém nachystaný, už teď jednotlivě je to lahoda natož pak ten Obdivuju ty nazdobené. Ten krtek, to je všechno nějak vykrájené z toho falešného marcipánu? Nebo jsou na to nějaké fomičky? Vypadá to skvěle , jste moc šikovná
dadakan
(upraveno)
30. 12. 2012, 21:57
ZUZANA T. (sherryzuza), mám cca podobný recept. Omylom som salko otvorila neuvarené (neskaramelizované). Musím počkať do rána a kúpiť nové salko. U teba čítam aj variantu č. I. , tak to skúsim.
Mulatinka
(upraveno)
11. 7. 2012, 11:33
Super, rychlej, a jednoduchej recept. Na poprvé nic moc, ale už mám za sebou 3 kusy a super. Děkuji za recept Zuzi
mona007
(upraveno)
5. 4. 2012, 21:29
zdravim, i me se dneska peceni- na prvni pokus-se rvoucim a otravnym deckem za zadkem - povedlo ....sice nevypada jak marlenka z obchodu, pekla jsem obdelniky-takovy maly pekacek to byl....ale manzel uz ochutnal a byla pochvala dekuji za prima recept-a muj prvni dort je na svete
lu456
(upraveno)
14. 3. 2012, 17:08
Zdravím a děkuji za božský recept.Já pekla z Flory(kostka,hera tady není).Sice mi trvalo vše cca 2hod.,ale výsledek stojí za to!!!Já si nastříhala 6 pásů cca 30cm a dala na dno dortové formy a na to jsem dala ten rám.A roztírala postupně na všech 6ks papíru (dala rám,rozetřela,sundala)a měla jsem to hezky kulaté a stejné.A ten jeden ks jsem rozmixovala najemno a s kakaem a posypala celé.Jsem nadšená!!! Foto dám do rodinných
sherryzuza
(upraveno)
18. 3. 2012, 22:02
@lu456
jo stojí to za to. to je fakt
Eva172
(upraveno)
10. 1. 2012, 19:44
Dobrý večer, chci upéct Váš MEDOVNÍK. Dá se nahradit hera máslem, aby to nemělo vliv na chuť? Eva
sherryzuza
(upraveno)
16. 1. 2012, 13:03
@Eva172
Evi, to nevím. já dělala vždycky jen z hery, ale zkuste a pak pisnite jak to dopadlo :
umpopo
(upraveno)
5. 1. 2012, 8:38
a co ořechy? nedáváte?
sherryzuza
(upraveno)
9. 1. 2012, 14:44
@umpopo
Gábi, nedávám. nikam..ale někdo to posypává ořechama
dodo
(upraveno)
28. 11. 2011, 8:14
Dobrý den, tak jsem taky zkusila a je to paráááda vždycky jsem se modevníku bála, abych zvládla, ale tohle zvládne opravku každý a výsledek je mňam Děkuji za receptík
sherryzuza
(upraveno)
4. 1. 2012, 14:36
@dodo
tak to je super že jste to v poho zvládla a že chutná
monka229
(upraveno)
26. 11. 2011, 14:31
tohle je pravý arménský medovník z časopisu Apetit a je opravdu skvělý
sherryzuza
(upraveno)
4. 1. 2012, 14:36
@monka229
děkuji už ani nevím kde jsem k němu přišla
djoker
(upraveno)
26. 11. 2011, 13:52
Tento recept je naprosto nejlepší. Docela dlouho jsem hledala něco co bude opravdu jak pravý medovník a povedlo se ,ba dokonce prý snad ještě lepší než originál... Dokonce jsem se rozhodla ho péct na zakázku a už mám 11 zájemců Tak snad se z toho nezblázním!!!!Opravdu moc děkuji za skvělý recept.Měj te se krásně.Denisa
sherryzuza
(upraveno)
4. 1. 2012, 14:35
@djoker
jsem ráda že chutná
wwolfik
(upraveno)
2. 11. 2011, 21:42
Jedna technická - to těsto vydrží, když bude čekat, než se upeče několik plátů, nestane se mu nic? Nebo se musí dávat do trouby více plechů a několika pláty?
sherryzuza
(upraveno)
8. 11. 2011, 20:42
@wwolfik
Gábi, nestane.. já to pekla v remosce a tam se peče jen jeden a jednou jsem dělala dvojitou dávku a v poho. vždycky jsem napatlala jeden plát, dala péct a mezi tím napatlala další. hezky postupně. a dobrý
malmar
(upraveno)
2. 11. 2011, 21:11
kazdice
(upraveno)
23. 7. 2011, 20:13
já ho peču taky ,ale mám tento recept už kolik let stejný.. http://www.mimibazar.cz/recepty.php?strana=2&hltext=marlenka je luxusní
Vera K.
(upraveno)
29. 5. 2011, 17:37
MNAM MNAM MNAM moc moc dobry, uz jsem delala druhy a na nase rodinne oslavy delam rovnou ze dvou davek . Takhle vypadal ten posledni http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3569690 . Dort si davali i ti co na sladke moc nejsou
sherryzuza
(upraveno)
30. 5. 2011, 21:58
@Vera K.
Krásnej dortík. moc se povedl..a s tou Kitty fakt nemá chybu
Evelii
(upraveno)
25. 3. 2011, 12:53
Zuzi, já ho také dělala, ale nevím, kde jsem udělala chybu.. Placky jsem rozetřela a pekla cca 5min...Jenže je nemám nadýchané a silné...spíš takové zcukernatělé (nevím jak to jinak napsat). při pečení se nejdříve nafoukly a potom scvrkly, jakoby med zkaramelizoval... Není to vůbec korpus..co s tím? děkuju Evča
sherryzuza
(upraveno)
25. 3. 2011, 21:43
@Evelii
Evi, to netuším čím to je, ale asi vysušený. i když 5 minut není moc jenže ona každá trouba peče jinak takže asi zkoušet.. nic jinýho neporadím ale jednou se mi takovej zgarb povedl taky, a já ho i tak namazala a snědl se i když nebyl nadýchanej.. mě šlo o tu chut
Jitile
(upraveno)
25. 3. 2011, 12:46
Dobrý den. Asi se divíte, že Vám teď skočil koment k receptu, který už je tu déle . Ale i tak moc za něj děkuji. Mladá si na mě vymyslela medovník a ten Váš se mi líbil. POVEDL se . Fotku mám v rodinných, tak můžete posoudit- tedy provedení nic moc, ale chuť znáte . Malá mi řekla, že je lepší, než ten co měla od soukromé cukrářky . Ještě jednou díky!!!
sherryzuza
(upraveno)
25. 3. 2011, 21:44
@Jitile
tak jsem koukla je super
juchis
(upraveno)
21. 9. 2010, 12:17
Super recept nemá chybu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sherryzuza
(upraveno)
21. 9. 2010, 14:54
@juchis
to jsu moc ráda
monjie
(upraveno)
5. 9. 2010, 11:45
blanuse
(upraveno)
7. 8. 2010, 23:18
Díky za receptík, krásné dortíky, vyzkoušela jsem a musím říct že je skutečně výborný, posílám foto - http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=88454
J 1
(upraveno)
3. 8. 2010, 20:07
Super postup děkuji.